Olej Babassu: 8 dobrych powodów, aby przyjąć ten produkt w życiu codziennym

Babassu to roślina, gatunek palmowy z jadalnymi nasionami, z którego wydobywany jest olej powszechnie stosowany w produkcji kosmetyków, paliw i lokalnej kuchni.

Roślina o dużych rozmiarach, może osiągnąć około 20 metrów wysokości. Wśród jego składników można również wykorzystać pączek, wyciągając serce z palmy, słomkę do wyrobu rękodzieła, a także owoce, podczas gdy zielone, szeroko stosowane jako węgiel drzewny do wędzenia gumy.

Według farmaceuty Jamara Tejady, ta palma jest pochodzenia brazylijskiego, znaleziona z regionu Amazonii do Bahii i Mato Grosso, ale istnieją zapisy dotyczące tej rośliny również w Surinamie i Boliwii.


Ta palma może być również znana jako małpa kokosowa, bauaçu, auaçu, baguaçu, aguaçu, uauaçu, palma kokosowa, coco-naiá, coco-pindoba, bagauacuí lub biała słoma.

8 niesamowitych korzyści z oleju Babassu

Według profesjonalistki olej babassu jest produktem uniwersalnym, mającym dużą ilość składników odżywczych niezbędnych dla ogólnego zdrowia ciała, o mniej tłustych właściwościach, szeroko stosowany w aplikacjach do skóry i włosów i powszechnie stosowany w produkcji mydła. , zastępując tłuszcze zwierzęce i mineralne. Sprawdź niektóre zalety korzystania z tego oleju:

Przeczytaj także: 10 żywności, które mogą zapobiegać rakowi


1. Równoważy florę jelitową

Ponieważ ten olej jest doskonałym źródłem kwasu laurynowego (około 50% jego składu), pomaga zrównoważyć florę jelitową, zapobiegając problemom, takim jak biegunka i zaparcia.

2. Wspomaga układ odpornościowy

„Ten produkt pomaga również zwiększyć odporność, ponieważ stymuluje tworzenie limfocytów, naszych komórek obronnych w szpiku kostnym”, mówi Jamar.

3. Nawilża i pielęgnuje skórę głowy

Olejek ten ma właściwości nawilżające i nawilżające, będąc korzystnym dla zdrowia włosów, a także nawilżającym i oczyszczającym skórę głowy. Kwas laurynowy, bogaty składnik tego produktu, pomaga również w leczeniu podrażnień skóry głowy i jest pomocny w leczeniu łupieżu i łojotoku.


4. Pomoc w pielęgnacji paznokci

Według kosmetyczki Benesse Clinic Tatiany Galhanone dobrą praktyką wzmacniającą paznokcie i zmiękczające skórki jest regularne stosowanie tego oleju na palce u stóp i stóp.

5. Przyspiesza proces gojenia

Ponieważ ten olej jest źródłem witaminy E, pomaga w procesie regeneracji komórek. „Może więc pomóc w gojeniu się skóry, spierzchniętych ustach, oparzeniach i powierzchownych skaleczeniach” - mówi kosmetyczka.

Przeczytaj także: 16 niesamowitych zalet olejku z nagietka i jak go używać w życiu codziennym

6. Nawilża skórę

Posiadający właściwości nawilżające i zmiękczające, olej ten jest w stanie nawilżyć bez zwiększania tłustości, jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym do przygotowywania mydeł, olejków do kąpieli i odżywek.

7. Wspieranie leczenia trądziku

Według farmaceuty, ponieważ produkt ten jest bogaty w fitosterole i witaminę E, ma świetne działanie przeciwutleniające, skutecznie działając na stany zapalne, w tym zmniejszając zaczerwienienie spowodowane pryszczami.

8. Ma działanie przeciwutleniające

Bogate w witaminę E jego działanie przeciwutleniające zwalcza wolne rodniki, będąc dobrą bronią w zapobieganiu rakowi i innym chorobom zwyrodnieniowym.

Sposoby korzystania z oleju Babassu

Jeśli chodzi o sposoby stosowania tego oleju, Jamar ujawnia, że ​​w dziedzinie kosmetologii jego stężenia wahają się między 0,5 a 5% w kremowych płynach, 0,5 i 8% w mydłach barowych oraz 0,1 i 1% w produktach. naczynia włosowate

„Po spożyciu idealna ilość waha się między 10 a 20 ml dziennie, ale zawsze zaczynaj od mniejszej ilości, aby zrozumieć, czy organizm pozytywnie ją toleruje”, zaleca specjalista. Warto zauważyć, że idealnym rozwiązaniem jest zwrócenie się o poradę do wykwalifikowanego specjalisty, lekarza, farmaceuty lub dietetyka w celu uzyskania prawidłowego wskazania i wskazówek.

Przeczytaj także: 40 inteligentnych sposobów używania oleju kokosowego w codziennym życiu

Również według profesjonalisty jedną z najczęściej stosowanych form, która ma dobrą jakość, jest rafinowany olej babassu, który nie ma smaku ani zapachu. „Gdy jest rafinowany, wytrzymuje wyższe temperatury gotowania i jest dobrym substytutem zwykłego oleju do gotowania”, uczy. Tego rodzaju produkt można znaleźć w domach z produktami naturalnymi.

Inne zastosowania oleju Babassu

Specjalista ujawnia również, że ten produkt może być stosowany u zwierząt domowych, pod warunkiem, że ze wskazaniem lekarza weterynarii, poszukującego lepszej higieny jamy ustnej, równowagi hormonalnej, lepszego trawienia i zwiększonej odporności.

Jako niezwykłe zastosowanie, podczas nakładania oleju babassu na drewniane meble, można przedłużyć ich żywotność ze względu na grzybobójcze właściwości kwasu laurynowego.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Według Jamara nie ma doniesień o skutkach ubocznych lub przeciwwskazaniach tego produktu i należy je wprowadzać, w przypadku przyjmowania doustnego, stopniowo, zapobiegając nadmiernemu pobudzeniu jelit.

Produkt bogaty w kwas laurynowy i witaminę E, olej babassu ma wielkie zalety, jeśli jest stosowany na skórę, włosy i paznokcie, i jest dobrą opcją do użytku kulinarnego, zastępując zwykły olej kuchenny. Wypróbuj

PŁASKI BRZUCH | Jak pozbyłam się wzdętego brzucha i zespołu nieszczelnego jelita (Wrzesień 2021)


  • 1,230